Fogpótlások

Hosszú távú megoldások foghiányra 


Gyönyörű, megszólalásig élethű rögzített és kivehető fogpótlások Igen eltérőek a tapasztalataink annak tekintetében, hogyan is viszonyul a magyar lakosság az elvesztett fogak pótlásához. Nagyjából két szélsőséges ágat tudunk elképzelni: akik számára természetes az, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb fogunk lesz, és akik számára elképzelhetetlen, hogy akár csak egy rövid ideig is valamely fogukat nélkülözniük kelljen.


Fogászatunkon különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseinket alaposan tájékoztassuk a tartós foghiányos állapot következményeiről. Túl a nyilvánvaló esztétikai problémán, amit egy vagy több fogunk elvesztése okoz, nehézkesebbé válhat az étkezés és a meglévő fogaink tisztítása is. Itt azonban nem áll meg a problémák sora, amihez akár csak egyetlen fogunk elvesztése vezethet.


Valójában a rágás egyensúlyának megbomlása és annak következményei minden megmaradt
fogunkat veszélyeztetik. Hogyan tudunk segíteni?

Rögzített fogpótlások

Fogászatunkon a rögzített fogpótlások készítése gyakorlatilag rutintevékenységnek számít.

 

Ha egy páciensünk azzal fordul hozzánk, hogy szeretné pótoltatni egy vagy több hiányzó fogát, első lépésben megbeszéljük, milyen lehetőségeket tudunk kínálni, majd közösen eldöntjük, hogy esztétikai, funkcionális, egészségügyi és anyagi szempontból melyik megoldás a legkedvezőbb a számára.


Amennyiben páciensünk számára rögzített fogpótlást, - más néven: hidat- készítünk, legelőször is alaposan megtervezzük a kezelés részleteit. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotban vannak a meglévő fogak, szükséges-e esetleg valamilyen kezelést elvégezni rajtuk a tartós végeredmény érdekében. Tervezéskor továbbá figyelembe vesszük a szájhigiéniát, a meglévő fogak pozícióit, és különféle esztétikai szempontokat is.


A kezelés ténylegesen a hidat tartó pillérfogak előkészítésével kezdődik. Ennek során ezeket a fogakat megfelelő formájúra csiszoljuk, majd lenyomatokat veszünk róluk és a szemközti fogakról. Fogorvosunk ekkor a lenyomatokat a megfelelő utasítások kíséretében átadja a fogtechnikai laboratóriumnak, ahol megkezdődik a híd készítése. Amint egy nagyobb munkafázis befejeződik (ez a gyakorlatban néhány napot jelent), a pácienssel újra találkozunk, a félkész munkát bepróbáljuk, elvégezzük a szükséges korrekciókat és visszajuttatjuk azt a fogtechnikusnak.

 

Ezt szükség esetén még 1-2 alkalommal megismételjük, mire a híd végleges formájában elkészül. Ekkor erős ragasztóanyaggal rögzítjük azt a lecsiszolt fogakon.

 

Az eredmény: gyönyörű, stabil és tartós fogpótlás, amellyel ugyanúgy lehet étkezni, mosolyogni mint azelőtt!

Kivehető fogpótlások

Bár az esetek döntő többségében a fogorvosok és a páciensek is a fix fogpótlásokat részesítik előnyben, kivételek mindig akadnak! Vannak olyan esetek, melyek nem teszik lehetővé hidak készítését, például ha túl kevés ép fog maradt a szájban, melyeket pillérként használhatnánk. De a páciens saját maga is dönthet úgy, hogy kivehető fogpótlást szeretne.

A kivehető fogpótlásokkal részleges és teljes foghiányt is lehetséges pótolni. Természetesen a viselésük, használatuk járhat némi kompromisszummal, hiszen ebben az esetben a pótlás nem rögzül annyira stabilan a szájban, mint egy híd, ennélfogva a keményebb falatok elfogyasztása már csak falatnyi darabokra felvágva lehetséges, valamint némi hozzászokást is igényel, amíg a viselője teljes mérétkben el tudja sajátítani annak használatát.


A kivehető fogpótlások is fogtechnikában készülnek, lenyomatok és orvosi utasítások alapján, és ugyanúgy több fázisban, melyek között próba alkalmakat tartunk fogászatunkon. Amikor az elkészült fogsort átadjuk, páciensünket részletes utasításokkal is ellátjuk a fogsor használatával és tisztításával kapcsolatban, és természetesen bármikor szívesen fogadjuk a későbbiekben, ha úgy érzi, hogy egy pici korrekcióra vagy további tanácsra van szüksége!

 


Akadálymentes fogászatunk Újbudán, Kelenföld és Albertfalva határán várja pácienseit!

Impresszum

Oldaltérkép

Felhasználási feltételek

Kapcsolat

1119 Budapest, Csurgóit út 11. Fszt.1.

+36 20 520-4484, +36 1 204-6766

Nice Dentistry © 2019 minden jog fenntartva